Ak žijete zdravým životným štýlom, s pojmami ako vegetariánstvo a vegánstvo ste sa už určite stretli. Poznáte ale aj ďalšie známe stravovacie režimy a diéty, ako vitariánstvo, flexitariánstvo, pescatariánstvo alebo ovo-vegetariánstvo? Pripravili sme pre vás zoznám všetkých stravovacích režimov, ktoré obsahujú mäso, ryby, vajcia, mliečne výrobky, ale tiež takých, ktoré sú postavené len na rastlinnej strave. Varenej alebo aj nevarenej. S ktorým z nich sa stotožňujete najviac?


Vžežravec (omnivore)

U ľudí určite najbežnejší stravovací režim, v ktorom nie sú žiadne špecifické diétne obmedzenia. Takéto stravovanie zahŕňa konzumáciu mäsa, rýb, mliečnych výrobkov a iných živočíšnych produktov, ako aj rastlinnú stravu.

Pozitíva:

  • široké spektrum potravín a živín
  • nízka pravdepodobnosť nedostatku bielkovín
  • nízka pravdepodobnosť nedostatku vitamínov a minerálov

Riziká:

  • žiadne stravovacie obmedzenie = veľa možností nutrične menej hodnotných jedál
  • potenciálne vysoký príjem saturovaných tukov
  • etická a environmentálna rovina – nadmerná konzumácia živočíšnych výrobkov

Vegetarián

Jemne obmedzený stravovací režim, v ktorom sú vylúčené všetky druhy mäsa, rýb a morských plodov. Strava je postavená na príjme zeleniny, ovocia, obilnín, strukovín, ale aj mliečnych výrobkov a vajíčok.

Pozitíva:

  • široké spektrum potravín a živín
  • nízka pravdepodobnosť vysokého príjmu saturovaných tukov
  • nízka pravdepodobnosť nedostatku vitamínov, minerálov a vlákniny

Riziká

  • potenciálne nízky príjem bielkovín
  • potenciálne nízky príjem omega-3 mastných kyselín
  • potenciálne nízky príjem železa, zinku a vitamínov skupiny B
  • vysoký príjem nekvalitných mliečnych výrobkov

Pesco-vegetarián

Vzhľadom na široké spektrum kvalitných potravín a nízke riziká spojené s deficienciami či prebytkami sa jedná pravdepodobne o nutrične najkvalitnejší stravovací režim. Toto stravovanie pozostáva z vegetariánskych potravín, ku ktorým sú zaradené ryby a morské plody.

Pozitíva:

  • široké spektrum potravín a živín
  • dostatok omega-3 mastných kyselín
  • nízka pravdepodobnosť nedostatku bielkovín
  • nízka pravdepodobnosť nedostatku vitamínov, minerálov a vlákniny

Riziká

  • potenciálne slabá dostupnosť a nízka kvalita rýb
  • etická a environmentálna rovina – nadmerný výlov rýb

Ovo-vegetarián

Ďalší z vysoko-kvalitných stravovacích režimov, ktorý je postavený na vegánstve, ku ktorému si ľudia pridávajú vajíčka. Oproti bežnému vegetariánstvu je teda ešte obmedzený o príjem mliečnych výrobkov.

Pozitíva

  • široké spektrum potravín a živín
  • nízka pravdepodobnosť nedostatku bielkovín
  • nízka pravdepodobnosť nedostatku vitamínov, minerálov a vlákniny

Negatíva

  • potenciálny nedostatok omega-3 mastných kyselín
  • potenciálne vysoký príjem cholesterolu
  • potenciálny nedostatok železa, zinku a vitamínov skupiny B
  • obmedzený výber kvalitných jedál v gastro zariadeniach

Flexitarián

Režim, ktorý je takmer rovnaký ako všežravectvo, no s vedomím obmedzovaním všetkých živočíšnych produktov – mäsa, rýb, vajíčok, aj mliečnych výrobkov.

Pozitíva:

  • široké spektrum potravín a živín
  • nízka pravdepodobnosť nedostatku bielkovín
  • nízka pravdepodobnosť nedostatku vitamínov a minerálov

Vegán

Stravovací režim obmedzený len na rastlinné potraviny, s vylúčením tak mäsa a rýb, ako aj mliečnych výrobkov a vajec.

Pozitíva:

  • nízky kalorický príjem
  • pravdepodobne vysoký príjem vlákniny
  • takmer nulový príjem saturovaných tukov
  • etická a environmentálna rovina

Riziká:

  • potenciálne nízky príjem bielkovín
  • potenciálne nízky príjem vitamínov skupiny B
  • potenciálne nízky príjem železa a zinku
  • obmedzený výber kvalitných jedál v gastro zariadeniach

Vitarián

Stravovací režim obmedzený len na nevarené (živé) rastlinné potraviny, teda najmä ovocie, zeleninu, oriešky a semienka.

Pozitíva:

  • nízky kalorický príjem
  • pravdepodobne vysoký príjem vlákniny
  • takmer nulový príjem saturovaných tukov
  • etická a environmentálna rovina

Riziká:

  • nízky príjem bielkovín
  • nízky príjem vitamínov skupiny B
  • potenciálne nízky príjem železa a zinku
  • obmedzený výber kvalitných jedál v gastro zariadeniach

Mäsožravec (carnivore)

Reštriktívna diéta postavená takmer výlučne na konzumácii mäsa, rýb a iných živočíšnych potravín, ako sú vajcia a mliečne výrobky. V tomto režime sa vylučuje konzumácia ovocia, zeleniny, strukovín, obilnín, orechov a semienok.

Pozitíva:

  • vysoký príjem bielkovín
  • nízky príjem cukru a vo všeobecnosti sacharidov (je to pozitívum?)

Riziká:

  • nedostatok vlákniny
  • nedostatok takmer všetkých vitamínov a minerálov
  • vysoký príjem saturovaných tukov a cholesterolu
  • vysoký príjem sodíka (soli)
  • potenciálne nízka kvalita mäsa a rýb
  • etická a environmentálna rovina

Online konzultácia